Oostvaardersplassen

 • Wild spotten in de Oostvaardersplassen

  Wild spotten in de Oostvaardersplassen

  Lelystad

Wild spotten In de Oostvaardersplassen

Lelystad - De Oostvaardersplassen is een bijzonder natuurgebied waar je het hele jaar door vogels en andere wilde dieren kunt spotten. De meest imposante bewoner van het plassengebied is de zeearend, maar je moet wel geluk hebben om deze enorme vogel te spotten. Meer kans maak je om andere vogels te zien, vogels, herten of de konikpaarden.

Wilde paarden in de Oostvaardersplassen
Wilde paarden in de Oostvaardersplassen

Zeearend

Sinds een paar jaar lijkt het erop dat de zeearend zich permanent heeft gevestigd in de Oostvaardersplassen. De dieren verblijven hier het hele jaar. Als er in het voorjaar een nest is, maak je kans om de zeearend te zien. Vooral 's morgens vroeg en 's avonds in de schemering zijn ze actief. omdat het dier zo groot is, is hij vrij eenvoudig te herkennen.

Kenmerken zeearend

 • Grootte - Spanwijdte 200 - 245 cm
 • Gewicht - 3-7 kg
 • Leeftijd - In het wild ca. 21 jaar. In gevangenschap 2c xo oud
 • Voedsel - Vis, watervogels en zoogdieren
 • Leefwijze -Zeearenden leven in paren en zijn monogaam. Ze blijven hun hele leven bij elkaar
 • Nest - Hoog in een boom. Het nest bestaat uit grote takken. Vaak gebruikt de zeearend ieder jaar hetzelfde nest
 • Voortplanting - De zeearend legt meestal 1-3 eieren en broedt in ongeveer 38 dagen één ei uit. Het jong blijft 80 dagen op het nest, maar vliegt na 40 dagen al voor de eerste keer uit. De broedtijd is van februari tot juli.
 • Waar? - Zeearenden hebben een groot leefgebied nodig met veel water en omringd met bos. Momenteel komen ze voor in o.a. de Oostvaardersplassen, de Lauwersmeer, Biesbosch en Zeeland
Oostvaardersplassen
Oostvaardersplassen in oktober

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Oostvaardersplassen

Adres: Kitsweg 1
Postcode en plaats: 8218 AA  Lelystad
Provincie: Flevoland
Telefoon: +31(0)320 254585
Email: oostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl
Web: Staatsbosbeheer
Slechts in een klein deel van het Oostvaardersplassen gebied kun je op eigen houtje wandelen. Wil je dieper het gebied in, dan moet je mee met en gids.
Vanuit de bezoekerscentra zijn enkele wandelingen uitgestippeld. Een van de wandelingen vanuit het bezoekerscentrum in Lelystad is het Zeearendpad. Een mooie route van 5 kilometer.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
08:43

Zonsondergang:
16:53