Stonehenge in de Flevopolder
Geplaatst in Techniek en Wetenschap
Lelystad - Stonehenge in Groot-Brittanië is wereldberoemd. De indrukwekkende prehistorische constructie trekt bezoekers van over de hele wereld -vooral tijdens de zonnewende. Dit bouwwerk, van ver voor onze jaartelling, is opgetrokken uit grote stenen die zorgvuldig in een cirkelvormig bouwwerk zijn verwerkt.
Astronomisch mysterie
Het hoe en waarom van Stonehenge is nog altijd een mysterie. Wel is duidelijk dat het bouwwerk een astronomische functie had. Sommige stenen geven namelijk specifieke tijdstippen aan zoals de zonopkomst van de midzomer- en midwinterzon. In India (Sawai Jay Singh) en in Mexico (Chichen Itza) zijn soortgelijke bouwwerken te vinden.
4000 jaar na Stonehenge
Ruim 4000 jaar later, in 1971, wordt nabij Lelystad een Observatorium opgericht waar je de bewegingen van de aarde ten op zichte van de zon kunt volgen.
De eerste lentedag en de eerste herfstdag
Vanaf de steen in het midden van het observatorium heb je door een nauwe poort uitzicht op een van de drie vizieren. Door het middelste vizier heb je uitzicht op de eerste zonnestralen van 21 maart (de eerste lentedag) en 23 september (de eerste herfstdag). Op beide dagen duurt de dag exact even lang als de nacht. De twee andere vizieren kondigen de zonnewenden aan; het begin van de zomer en het begin van de winter.
Robert Morris
Het
Observatorium (1971 - 1977) is ontworpen door Robert Morris als Land-Art project. Ook bij Almere is een zogeheten
Land art project te vinden, de Groene Kathedraal.
Plekken om de zonnewende te vieren
Wij vinden Observatorium Robert Morris de beste plek van Nederland om de zonnewende te vieren. Maar waar moet je heen in het buitenland? Enkele mooie locaties om de zonnewende te beleven:
1
Stonehenge
- Stonehenge is (uiteraard) de place to be om de 'juni-wende' te vieren in Groot-Brittanië.
2
Steencirkel Cromeleque dos Almendres
- De 95 monolieten van Cromeleque dos Almendres in Portugal is met 7000 jaar een van de oudste steencirkels van Europa. Een aantal van de stenen wijst in de richting van de zon op de twee dagen in het jaar waarop de dag en de nacht precies even lang zijn.
3
Machu Picchu
- De Inca waren fanatieke astronomen. De Intiwatana, de "paal van de zon", is gericht op de vier windstreken. Hier wordt in de winter en op 21 juni stilgestaan bij de zonnewende.
4
Manhattanhenge
- Twee keer per jaar gaat de zon precies onder in het verlengde van de oost-west straten van New York: Dit verschijnsel wordt Manhattanhenge genoemd. Lees meer +
Wanneer? Aan het einde van de maand mei en halverwege juli
5
Cusco
- In de Peruaanse stad Cusco wordt ieder jaar het Festival van de Zon gevierd, ter ere van de Inca-zonnegod Inti.
Zonnewende
De as waarom de aarde draait staat schuin op de baan die onze planeet aflegt rond de zon. Daardoor ligt het noordelijk halfrond in de lente en de zomer dichter bij de zon dan het zuidelijk halfrond. Tijdens de zonnewende op 21 juni, bereikt de zon de meest noordelijke positie ten opzichte van de aarde. De langste dag duurt in Nederland 17 uur, maar in het uiterste noorden gaat de zon zelfs helemaal niet onder. In de herfst en de winter is de situatie precies omgekeerd. Op 22 december, tijdens de winterzonnewende, ligt juist het zuidelijk halfrond vol in de zon en hebben wij de kortste dag van het jaar.
Op 21 maart staat de zon loodrecht op de evenaar. Dit wordt de lente-equinox genoemd. De herfstzonnewende op 23 september wordt ook wel de herfst-equinox genoemd.
Adres en bezoekers informatie
Observatorium Robert Morris
Adres: Hoek Houtribweg en Swifterringweg
Postcode en plaats: Lelystad
Provincie: Flevoland
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Omgeving Lelystad
Vanaf afslag A6 Lelystad-Noord richting Swifterbant, op de hoek Houtribweg en Swifterringweg, ten noordoosten van Lelystad.
Het observatorium ligt na 2,5 km aan de rechterzijde.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.
Zonsopkomst: 08:40 |
| Zonsondergang: 16:57 |