De IJzeren Reus op de dijk

Het beeld Exposure in Lelystad, aka de poepende man

Exposure (Poepende man)

Lelystad - De grote metalen reus van Lelystad hurkt neer op de strekdam in het water en kijkt uit over IJsselmeer. Zijn naam? Exposure (Blootstelling), maar de waterreus staat bij de Lelystedelingen ook bekend als De Poepende Man. Zijn schepper? Kunstenaar Antony Gormley en dat alles in de naam van land art, de kunstvorm waar Flevoland inmiddels groot mee wordt.

Land Art en 44 duizend kilo staal

De 25 meter hoge reus Exposure is een kunstwerk van Antony Gormley en weegt ruim 44 duizend kilo. De gehurkte menselijke figuur past in de land art serie waarvan ook het Observatorium Robert Morris en de Groene Kathedraal van Marinus Boezem deel uit maken.

De stalen constructie bestaat uit 1782 staalknopen en weegt ruim 44 duizend kilo. Voor het skelet waren ruim 1800 verschillende staven nodig.

Top 5 Eiffeltoren-achtige constructies

Bij het zien van 'Exposure' denk je meteen aan de Eiffeltoren. Door de constructie met metalen balken hebben beide 'landmarks' wel wat van elkaar weg. Welke bekende Eiffeltoren-achtige constructies zijn er nog meer in de wereld? De top 6:
1
Ponte de Dona Maria Pia
De beroemde 353 meter lange spoorbrug over de Douro is een ontwerp van Gustave Eiffel. De brug in Porto werd in 1877 gebouwd en is bekend van iedere reisgids en ansichtkaart. Locatie: Porto, Portugal
2
Forth Bridge
De 2,5 kilometer lange Forth Bridge spoorbrug ligt over de Firth of Forth in Schotland en werd in 1890 opgeleverd.
Locatie: Schotland
3
Viaduc de Garabit
Deze enorme metalen spoorbrug uit 1870 is ontworpen door Gustave Eiffel en is te vinden in het Centraal Massief in Frankrijk.
Locatie: Frankrijk
4
El Cable Ingles
El Cable Ingles in Almería in Andalusië, is een enorme spoorwegpier die in de haven gebruikt werd om schepen te laden. De 1000 meter lange pier, ontworpen door een Schot, wordt ook wel El Alquife genoemd.
Locatie: Almería, Spanje
5
Vizcayabrug
Is het een brug of een kabelbaan? De Vizcayabrug tussen Portugalete en Las Arenas in de omgeving van Bilbao is beide. Via een zwevend platform kunnen personen en voertuigen met deze metalen zweefbrug / hangende brug de rivier oversteken.
Locatie: Bilbao, Spanje
6
Elevador de Santa Justa
Deze lift in hartje Lissabon brengt wandelaars van de Baixa-wijk naar de 32 meter hoger gelegen Chiado wijk.
Locatie: Lissabon, Portugal


De IJzeren Reus op de dijk - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
38%
Regen:
6%
Sneeuw:
6%
Wanneer? Voorjaar:
25%
Zomer:
25%
Najaar:
31%
Winter:
19%
Met wie? Samen
44%
Met kleine kinderen
25%
Met tieners
6%
Groep:
13%
Alleen:
13%
Een bezoek is ongeveer 683 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'De IJzeren Reus op de dijk'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

De IJzeren Reus op de dijk

Adres: Houtribdijk
Postcode en plaats: 8242 PZ  Lelystad
Provincie: Flevoland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
De locatie van de Poepende man / Exposure is eenvoudig te vinden. De ijzeren reus staat op de strekdam aan het begin van de N302 (Houtribdijk), de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen.
De dijk begint vlak achter Outletcenter Bataviastad. Bij de strekdam is parkeergelegenheid. Je kunt hier ook weer omkeren richting Lelystad.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies