Marker Wadden

De Marker Wadden

Nieuwe eilanden in het IJsselmeer

Lelystad - De Marker Wadden archipel ligt ten noorden van Lelystad. De vijf eilanden in het Markermeer zijn samen 220 hectare groot en zijn ontstaan door het opspuiten van zand en slib. Het nieuwe natuurgebied heeft een grote aantrekkingskracht op vogels. Het water rond de eilanden is ondiep en daardoor wat warmer. Behalve genieten van de natuur kun je wandelen (de langste route is 12 kilometer), zwemmen of lekker op het strand liggen waarbij je aan de horizon de contouren van Enkhuizen en Lelystad kunt zien.


(Tekst gaat hieronder verder)

De Steltloper, de  grote uitkijktoren op de Marker Wadden
De Steltloper, de 12 meter hoge uitkijktoren op het hoofdeiland van de Marker Wadden

Wat is er te doen op de Marker Wadden?

De Marker Wadden kun je alleen per boot bezoeken. Je kunt aanleggen in de natuurhaven waar plek is voor zo'n 25 boten. Voor een uitzicht over de Marker Wadden kun je de 12 meter hoge uitkijktoren De Steltloper beklimmen. Ook elders op de Marker Wadden zijn er vogelhutten en kijkschermen. Het gebied is vrij groot. Met 12 kilometer aan wandelpaden is er volop gelegenheid om lekker te wandelen. Ook kun je relaxen aan het water. Dankzij de lange stranden en het ondiepe water kun je zwemmen en volop van de zon genieten.

Aanleg van strand en duinen op de Marker Wadden
Aanleg van strand en duinen op de Marker Wadden

Aanleg Marker Wadden

Het Markermeer is zo'n 2 tot 4 meter diep en zo'n 700 km2 groot. Ooit was het de bedoeling dat het gebied zou worden drooggelegd. Maar dit plan voor een Markerwaard ging in 2003 van tafel.


Landschap Marker Wadden
Landschap Marker Wadden

Grote schoonmaak

Door de aanleg van de Afsluitdijk, en later de Houtribdijk (1976) tussen Lelystad en Enkhuizen, werd het Markermeer geheel omringd door dijken. Hierdoor verdween bodemleven en daarmee ook veel vissen en vogels. Ook werd het water troebel.
Om de natuur een impuls te geven zijn de vijf eilanden opgespoten (het voelt overigens als een groot eiland). Voor de eilanden werden eerst zandranden en duinen opgespoten. Vervolgens werden de eilanden opgevuld met slib uit het Markermeer.
Door de eilanden hebben vogels en vissen ruimte en beschutting. Bijkomend voordeel voor de vogels is dat er geen vossen op de Marker Wadden zijn. De vogels komen er daarom graag en met veel.
Dieren die naar de Marker Wadden komen zijn ondermeer visdieven, kluten, steltlopers, eenden, sterns en verschillende meeuwensoorten. Ook exotische vogels als flamingo's en ijseenden weten de weg naar de nieuwe eilanden al te vinden. Neem dus behalve je zwembroek, zonnebrand, telelens of verrekijker ook een vogelgids mee naar de Marker Wadden!

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Lelystad


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt 4 uur
De Marker Wadden werden op 8 september 2018 voor publiek geopend. Je kan er alleen met een boot komen. In de natuurhaven is plek voor zo'n 25 boten. Een ligplaats reserveren en betalen doe je doormiddel van de 'Blue Water' App. Op het moment van schrijven is er geen geregelde veerdienst. Alleen bij speciale evenementen zijn er excursies.

Kitesurfen, windsurfen en drones zijn niet toegestaan. Ook fietsen en andere vervoermiddelen zijn niet welkom. Wandelen kan wel; de totale lengte aan wandelpaden is 12 kilometer. Een deel is rolstoelvriendelijk (maar dan moet je er wel kunnen komen). Honden zijn alleen aangelijnd welkom rond de haven.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Marker Wadden - Beoordeling door bezoekers
  • Leuke ervaring om als 1 van de eersten op nieuw land rond te kijken. Alles moet nog verder afkomen, het was nog een beetje kaal maar het gebied ziet er veelbelovend uit. Het waaide er wel hard.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
67%
Bewolkt:
33%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
67%
Najaar:
33%
Winter:
0%
Met wie? Samen
67%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
33%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Marker Wadden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Marker Wadden


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Tekst gaat hieronder verder)
Lelystad uitstapjes omgeving
De IJzeren Reus op de dijk
Batavia scheepswerf Lelystad
Bataviastad Outlet Shopping
Nieuw Land
Stonehenge in de Flevopolder
Zuiderzeemuseum
Wild Spotten
Natuurpark Lelystad
(Tekst gaat hieronder verder)

Stembureau

Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 kon je op de Marker Wadden je stem uitbrengen. Speciaal voor de verkiezingen had gemeente Lelystad samen met Natuurmonumenten een stembureau geopend op het onbewoonde eiland. Een bezoekje aan het eiland was zo populair dat er gedurende de hele dag lange wachtrijen voor de boot naar de Marker Wadden waren.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE