Marker Wadden

De Marker Wadden

Nieuwe eilanden in het IJsselmeer

Lelystad - De Marker Wadden archipel ligt ten noorden van Lelystad. De vijf eilanden in het Markermeer zijn samen 220 hectare groot en zijn ontstaan door het opspuiten van zand en slib. Het nieuwe natuurgebied heeft een grote aantrekkingskracht op vogels. Het water rond de eilanden is ondiep en daardoor wat warmer. Behalve genieten van de natuur, kun je wandelen, zwemmen of lekker op het strand liggen met aan de horizon de contouren van Enkhuizen en Lelystad.

De Steltloper, de  grote uitkijktoren op de Marker Wadden
De Steltloper, de 12 meter hoge uitkijktoren op het hoofdeiland van de Marker Wadden

Wat is er te doen op de Marker Wadden?

De Marker Wadden kun je alleen per boot bezoeken. Je kunt aanleggen in de natuurhaven waar plek is voor zo'n 25 boten. Voor een uitzicht over de Marker Wadden kun je de 12 meter hoge uitkijktoren De Steltloper beklimmen. Ook elders op de Marker Wadden zijn er vogelhutten en kijkschermen. Het gebied is vrij groot. Met 12 kilometer aan wandelpaden is er volop gelegenheid om lekker te wandelen. Ook kun je relaxen aan het water. Dankzij de lange stranden en het ondiepe water kun je zwemmen en volop van de zon genieten.

Aanleg van strand en duinen op de Marker Wadden
Aanleg van strand en duinen op de Marker Wadden

Aanleg Marker Wadden

Het Markermeer is zo'n 2 tot 4 meter diep en zo'n 700 km2 groot. Ooit was het de bedoeling dat het gebied zou worden drooggelegd. Maar dit plan voor een Markerwaard ging in 2003 van tafel.


Landschap Marker Wadden
Landschap Marker Wadden

Grote schoonmaak

Door de aanleg van de Afsluitdijk, en later de Houtribdijk (1976) tussen Lelystad en Enkhuizen, werd het Markermeer geheel omringd door dijken. Hierdoor verdween bodemleven en daarmee ook veel vissen en vogels. Ook werd het water troebel.

Om de natuur een impuls te geven zijn de vijf eilanden opgespoten (het voelt overigens als een groot eiland). Voor de eilanden werden eerst zandranden en duinen opgespoten. Vervolgens werden de eilanden opgevuld met slib uit het Markermeer.

Door de eilanden hebben vogels en vissen ruimte en beschutting. Bijkomend voordeel voor de vogels is dat er geen vossen op de Marker Wadden zijn. De vogels komen er daarom graag en met veel.
Dieren die naar de Marker Wadden komen zijn ondermeer visdieven, kluten, steltlopers, eenden, sterns en verschillende meeuwensoorten. Ook exotische vogels als flamingo's en ijseenden weten de weg naar de nieuwe eilanden al te vinden. Neem dus behalve je zwembroek, zonnebrand, telelens of verrekijker ook een vogelgids mee naar de Marker Wadden!


Marker Wadden - Beoordeling door bezoekers
  • Los van het feit dat ik het waterbouwkundig natuurlijk ook een zeer interessant project vind, ben ik vooral benieuwd hoe zich dit allemaal in de loop der tijd gaat ontwikkelen. Het is leuk om het in zijn aanvangsfase te zien. Ik vaar met mijn eigen boot in het ijsselmeergebied en ben van plan er ieder jaar toch een paar keertjes ff langs te gaan. Met eigen ogen zien hoe het ermee staat.

  • Leuke ervaring om als 1 van de eersten op nieuw land rond te kijken. Alles moet nog verder afkomen, het was nog een beetje kaal maar het gebied ziet er veelbelovend uit. Het waaide er wel hard.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
75%
Bewolkt:
25%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
25%
Zomer:
50%
Najaar:
25%
Winter:
0%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
25%
Groep:
25%
Alleen:
0%
Een bezoek is ongeveer 8000 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Marker Wadden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Marker Wadden

Adres: De Markerwadden liggen op zo'n 8 km varen van lelystad
Postcode en plaats: Lelystad
Provincie: Flevoland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.

Overtocht Marker Wadden: De veerdienst tussen Lelystad en de Marker Wadden vaart onregelmatig. Op de website van Natuurmonumenten kunnen tickets geboekt worden voor de tocht naar de eilanden.

De Marker Wadden werden op 8 september 2018 voor publiek geopend. Je kan er alleen met een boot komen. In de natuurhaven is plaats voor zo'n 25 boten. Een ligplaats reserveren en betalen doe je doormiddel van de 'Blue Water' App. Op het moment van schrijven is er geen geregelde veerdienst. Alleen bij speciale evenementen zijn er excursies.

Kitesurfen, windsurfen en drones zijn niet toegestaan. Ook fietsen en andere vervoermiddelen zijn niet welkom. Wandelen kan wel; de totale lengte aan wandelpaden is 12 kilometer. Een deel is rolstoelvriendelijk (maar dan moet je er wel kunnen komen). Honden zijn alleen aangelijnd welkom rond de haven.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Lelystad uitstapjes omgeving
De IJzeren Reus op de dijk
Batavia scheepswerf Lelystad
Bataviastad Outlet Shopping
Nieuw Land
Observatorium Robert Morris
Zuiderzeemuseum
Oostvaardersplassen
Natuurpark Lelystad
Provincie overzicht uitstapjes

Stembureau

Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 kon je op de Marker Wadden je stem uitbrengen. Speciaal voor de verkiezingen had gemeente Lelystad samen met Natuurmonumenten een stembureau geopend op het onbewoonde eiland. Een bezoekje aan het eiland was zo populair dat er gedurende de hele dag lange wachtrijen voor de boot naar de Marker Wadden waren.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies