Typische torens en andere hoge gebouwen

De grootste kerstboom van Nederland in IJsselstein

Gekke, scheve en opvallende torens

NEDERLAND - De grootste kerstboom van Nederland staat al sinds 1992 in IJsselstein. Ieder jaar, als er genoeg geld is ingezameld, wordt de Gerbrandytoren tussen eind december en begin januari omgetoverd tot een reusachtige kerstboom die van heinde en ver te zien zijn.

De Schaive toren

De schuinste toren van Nederland

De Walfridustoren in het Groningse Bedum is de scheefste toren van Nederland
De Walfridustoren in het Groningse Bedum is de scheefste toren van Nederland
Op het grasveld rondom de toren van Pisa is het iedere dag weer lol. Zo'n foto waarop het lijkt alsof je de toren recht probeert te duwen is natuurlijk hét souvenir dat je moet hebben! Maar ook in Nederland zijn zulke scheve torens! Want de Walfridustoren in het Groningse Bedum, plaatselijk bekend als 'de Schaive toren', is de meest uit het lood staande kerktoren van Nederland. Hoewel de toren ongeveer de helft lager is dan die van Pisa, blijken beide torens ongeveer even schuin te staan.
Een andere bekende scheefhanger in het noorden van het land is de Oldehove. Deze toren is het symbool van Leeuwarden. Tijdens de bouw van de toren bleek de ondergrond zo slecht te zijn, dat de toren vrijwel meteen begon scheef te zakken. Om dit te corrigeren begon men onder een andere hoek verder te metselen. Dit loste niets op want de toren bleef verder verzakken. Daarop werd besloten om de verdere bouw van de toren maar te staken. De toren heeft nu nog steeds een merkwaardige stompe top.
Scheefste toren van Nederland +

Hoogste kerktoren Nederland

In Utrecht

Met 112,32 meter is de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. Dat is ruim 3,5 hoger dan de nummer 2, de Nieuwe Kerk in Delft, en bijna 14 metershoge dan de Lange Jan ofwel de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort.
Hoogste kerktoren +

Opvallend: Luchtwachttorens

Om ons luchtruim te beschermen

Typische torens en andere hoge gebouwen in Nederland
Markante torens in het Nederlandse landschap
In het midden van de vorige eeuw waren de mogelijkheden om vijandelijke vliegtuigen op te sporen zeer beperkt. Daarom beschikte het Nederlandse leger al voor het uitbreken van de Tweede wereldoorlog over een speciale dienst die het luchtruim boven ons land in de gaten houdt. Hiervoor werden op vele plaatsen in het land luchtwachttorens neergezet.
Luchtwachttorens +

Hoogste toren Nederland

De Euromast in Rotterdam

Het hoogste bouwwerk van Nederland is natuurlijk de Euromast in Rotterdam. De Rotterdamse toren is 185 meter hoog en is ooit gebouwd ter gelegenheid van de Floriade.
Buitenklimwand kardinge sportpark in Groningen
Buitenklimwand sportpark Kardinge in Groningen

Krom en geel: De Klimbanaan

Spectaculaire buitenklimtoren in Groningen

Op de foto lijkt het wel een vierkante banaan. In werkelijkheid is het een enorme buiten klimwand. De spectaculaire wand staat in de stad Groningen. De top steekt zo'n 11 meter uit.
Klimtoren Kardinge +
Vuurtorens Top 10

Langs de Nederlandse kust

De vuurtoren van Harlingen
De vuurtoren van Harlingen
Als een bepaald type toren tot de verbeelding spreekt, is dat de vuurtoren. Verspreid over de gehele Nederlandse kust, inclusief het IJsselmeer, kom je ze tegen. Nog maar enkele zijn in gebruik, zoals de Brandaris op Terschelling. Andere worden gebruikt voor bijvoorbeeld bewoning of als hotel zoals de vuurtoren van Harlingen.
Vuurtoren Top 10 +

De eerste wolkenkrabber van Europa

Het Witte Huis in Rotterdam

Het Witte Huis aan de Wijnhaven in Rotterdam was in 1898 de eerste wolkenkrabber van Europa. In 1940 doorstond het gebouw op wonderbaarlijke wijze het bombardement op de stad. Tegenwoordig is het Witte Huis in vergelijking met gebouwen in de omgeving slechts een kleintje.

Adres en bezoekers informatie
Voorkom teleurstellingen en check voor je komst altijd de actuele openingstijden.
Leukste uitstapjes Nederland
Overzicht alle dierentuinen Nederland
Leukste steden Nederland
Vakantie Waddeneilanden
Dutch deserts - Top 10 Stuifzandgebieden Nederland
Friesland kwis
Leuke dagtochtjes

Hoogste gebouwen top 10

De skyline van Nederland

De mens wil altijd hoger en verder. Volgens deskundigen zijn in de nabije toekomst hoge gebouwen van 200 meter heel goed mogelijk in ons land. Wat zijn de hoogste gebouwen ins ons land op dit moment?

1. Delftse Poort (1992)
Hoogte: 164 meter
Verdiepingen: 41
Plaats: Rotterdam

2. Hoftoren (2003)
Hoogte: 141,9 meter
Verdiepingen: 30
Plaats: Den Haag

3. Woontoren Westpoint (2004)
Hoogte: 141,6 meter
Verdiepingen: 47
Plaats: Tilburg

4. Montevideo (2005)
Hoogte: 139,5 meter
Verdiepingen: 43
Plaats: Rotterdam

5. Rembrandttoren (1995)
Hoogte: 135 meter
Verdiepingen: 35
Plaats: Amsterdam

6. Millenium (2000)
Hoogte: 130,8
Verdiepingen: 34
Plaats: Rotterdam

7. World Port Center
Hoogte: 123,6
Verdiepingen: 33
Plaats: Rotterdam

8. Mondriaantoren
Hoogte: 123 meter
Verdiepingen: 32
Plaats: Amsterdam

9. Achmeatoren (2001)
Hoogte: 115 meter
Verdiepingen: 28
Plaats: Leeuwarden

10. Erasmus Medisch Centrum (1969)
Hoogte: 111,9 meter
Verdiepingen: 27
Plaats: Rotterdam
Overnachten

Hoe is het wonen in een toren?

Westpoint en de Postcode Loterij

In een toren woon je voor het uitzicht. Toch zijn er ook onverwachte nadelen. Zo viel in 2017 een prijs van de Postcode Loterij op woontoren Westpoint in Tilburg. Iedereen blij, zou je zeggen. Maar de prijs was een fiets en waar laat je opeens al die fietsen voor 200 appartementen, bovenop het toch al nijpende ruimtetekort op het parkeerterrein?

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE